چند توصیه برای حافظ

چند توصیه برای حافظ:
1- ساعات اول صبح و قبل طلوع آفتاب در مکانی ثابت با حداقل اشیاء بهتر است.
2- از اشتغالات غیرضروری پرهیز کنید (اگر اتفاق پیشبینی نشده روی دهد، با غلبه کردن و به فراموشی سپردن آن و تسلط بر اعصاب و روان کار حفظ را به تأخیر نیندازید).
3- در موقع راه رفتن به حفظ نپردازید چون تمرکز وجود ندارد. البته موقع دوره راه رفتن امکان دارد.
4- حفظ آیات با تعداد کم ولی کیفیت خوب، بهتر است چون به ذهن فشار نمیآید.
5- بهتر است شروع حفظ، از اسامی سورهها باشد. به این ترتیب که اسامی سورهها در ابتدا دهتا دهتا تقسیم و بعد از حفظ کردن هر ده تا، ده تای بعدی شروع شود و چندین مرتبه از اول تا آخر دوره گردد. بعد از حفظ اسامی سوره ها نوبت به حفظ خود سورهها میرسدکه پیشنهاد میشود از جزء سیام شروع شود. زیرا سوره بقره طولانی است و بسیار دیر به انتها میرسد و حافظ را احیاناً ملول و دلسرد میکند. دقت داشته باشید هرگاه احساس خستگی کردید ، به حفظ ادامه ندهید.
6- برای حفظ هر سوره ابتدا باید سوره را تقسیمبندی کرد که میتواند براساس داستانهای یک سوره و یا موضوعات آن انجام شود. هر داستان را از اول تا آخر 3 الی 10 بار مرور کنید (البته مقدار داستان هم مهم می باشد) و این امر بستگی به استعداد افراد دارد. در ابتدا هر آیه را به صورت جداگانه تکرار میکنید، تا آن را حفظ شوید و داستان موردنظر تمام شود. بعد از اتمام داستان مجدداً از اول تا آخر آن را به صورت پیوسته تکرار کنید. در پایان سوره دوباره از اول سوره تا آخر آن را تکرار کنید و در سورههای بعدی همین روال را ادامه دهید. بعد از اتمام یک سوره مجدداً از اول تا آخر و از آخر به اول آن را مرورکنید.
7- سورهها به ترتیبی که هست حفظ شود. برای کودکان و نوجوانان ، میتوان از دو حزب آخر یا حزب آخر جزء سی آغاز نمود.
8- نوجوانان بجای اینکه کارهای غیر اصولی و غیر منطقی انجام دهند، برای مثال: خواندن آیات از چپ به راست یا حفظ شمارحال فرض میکنیم حافظی طبق یک برنامهی منظم و دقیق، مقرر کرده هر روز نیم صفحه از قرآن را حفظ نماید، وی ابتدا باید آیات مورد نظر را چندین بار با دقت تمام و با تأنی تلاوت کند. خصوصاً افرادی که توانایی قرائت قرآن، با رعایت تجوید و صوت و لحن زیبا را دارند، میتوانند آیات را به صورت تحقیق و با دقت روی کلمات و حرکات تلاوت نمایند. این کار علاوه بر اینکه بعداً مانع از اشتباه حفظ کردن کلمات و حرکات میگردد، باعث آشنایی اجمالی با آیات موردنظر نیز میشود، که خود عامل مهمی در تسهیل حفظ آنهاست.
حفظ کردن در حقیقت چیزی نیست جز، دقت و تأمل قابل توجه بر تکتک کلمات و حروف و استقرار آنها در ذهن. کسی که قرآن را قرائت میکند، کلمات را به طور متوالی و با سرعت از نظر میگذراند. اما کسی که قرآن حفظ میکند، روی هر کلمه توقفی همراه با توجه دارد تا بتواند آن را در خزینه ذهن خود جای دهد و مستقر سازد. بنابراین برای حفظ نمودن هر آیهای از قرآن باید آن را چندین بار، و هر بار با توجه تمام به هر حرف و هر کلمهی موجود در آن، تلاوت نماید.
9- البته دفعات تکرار با توجه به قدرت حافظهی شخص و نیز به نسبت سخت یا آسان بودن آیات متفاوت است، برخی شاید با 3 بار خواندن آیه نه چندان طولانی آن را به خاطر بسپارند، ولی برخی دیگر احتیاج به تمرین و تکرار بیشتری دارند. طبیعتاً با چندین بار خواندن آیه (به قصد حفظ کردن و با توجه و تأمل کافی نه خواندن معمولی)، مقدار زیادی از کلمات آن در ذهن جای میگیرد. لیکن چون هنوز آن آیه کاملاً جای خود را در ذهن نیافته، نمیتوان آیه را بدون استفاده از قر آن و بدون کمک حافظه خواند.
احتمالاً در این هنگام به اشکالاتی برخورد خواهید کرد و تعدادی از کلمات و حروف را به خاطر نخواهید آورد، زیرا هنوز احاطه کامل به تمام کلمات را پیدا نکردهاید. در هر قسمتی که متوقف شدید و نتوانستید کلمه موردنظر را در ذهن خود بیابید، به قرآن رجوع و آن کلمه را جستجو کنید و به ذهن بسپارید. و به همین ترتیب در مورد بقیه آیه چنین عمل کنید، تا اینکه بتوانید آیه را به طور کامل و براحتی از حفظ بخوانید. هرگاه آیه را حفظ شدید، 5 بار از حفظ تلاوت کنید تا مطمئن شوید آن را خوب به خاطر سپردهاید.
منظور این است که قادر باشید آیهی حفظ شده را روان و راحت قرائت کنید، نه با دشواری و اشکال. توصیه بسیار مهم ما این است که تا آیهای را به صورت کامل، متقن و مستحکم حفظ نکردهاید، هیچگاه سراغ آیه بعدی نروید. عدم رعایت این نکته حتماً مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
حال که از حفظ آیهی اول فارغ و از صحت و استواری حفظ آن مطمئن گشتهاید، میتوانید سراغ آیهی بعدی بروید و آن را به طریقی که ذکر شد، حفظ نمایید. پس از بخاطر سپردن کامل آیه، اکنون برمیگردید به آیهی قبل و آن را از حفظ میخوانید تا ببینید آیا میتوانید آن را همچنان خوب و روان بخوانید یا در این فاصله اشکالاتی ایجاد شده است.
10- در صورت برخورد با اشکال، آن مورد را برطرف سپس آیهی اول و دوم را بهم متصل و باهم از حفظ تلاوت کنید. پس از آن، حفظ آیهی سوم را شروع کرده و پس از اتمام حفظ آیهی سوم همانگونه که در بالا ذکر شد، آیهی دوم و سوم را با ه صفحه و مانند اینها، بعد از حفظ آیات، به مفاهیم و موضوع آیات، توجه کنند.
11- حافظ در هر مرحله که هست آنچه را که حفظ کرده برای فرد دیگری محفوظات را ارائه دهد.
12- فشار آوردن یکباره روی مغز کار صحیحی نیست. بلکه باید با برنامهریزی منظم و پشتکار و کاری مداوم حرکت کرد.
13- در حفظ آیات مشابه با تکرار بیشتر و نکته برداری دقت بیشتری شود.
-14 بهتر است مبنای حفظ آیه باشد.حتی واحد کلمه هم مناسب نمی باشد. زیرا، تعداد کلمات در آیات بسیار متفاوت است. ( از 1 کلمه تا 130 کلمه) به همین منظور در نظر گرفتن این واحد برای حفظ، معیار خوبی نیست.
دیدگاهتان را بنویسید